Brandwerend schilderwerk op staal
HomeBrandwerende en brandvertragende schilderwerken en mortelbespuiting

Brandwerend schilderwerken en spuitmortels

We wensen het niemand toe: brand in je woning of in je gebouw. Maar als het toch gebeurt, kan je er maar beter voor zorgen dat de brand je gebouw niet in een mum van tijd met de grond gelijk maakt. Om te voorkomen dat de structuur van je gebouw bij brand meteen in elkaar zakt, brengen we brandwerende schilderwerken aan.

Waarom zijn brandwerende schilderwerken belangrijk?

Brandwerende schilderwerken zijn belangrijk omwille van de veiligheid van mensen en eigendommen. Brandwerende verf zal in geval van brand beginnen zwellen, waardoor het de verspreiding van vuur en rook zal vertragen. Daardoor krijgen mensen meer tijd om te evacueren en krijgt de brandweer meer tijd om de brand onder controle te krijgen. Brandwerende schilderwerken kunnen daarnaast ook de structurele integriteit van gebouwen beschermen tegen brandschade.

Type en techniek van brandwerende schilderwerken

Er zijn verschillende types brandwerende verf beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor jouw specifieke toepassing en om de verf te laten aanbrengen door een professional.

De techniek die wij gebruiken, is afhankelijk van het bouwmateriaal en de plaats binnen de structuur. Elk bouwmateriaal heeft een andere brandweerstand. Zo is staal, in tegenstelling tot hout, niet brandbaar, maar zal het door de hitte wel sneller zijn sterkte verliezen. Voor beton is dan weer vooral de wapeningsdekking cruciaal. Behalve schilderwerken om je structuur te beschermen, bieden we ook behandelingen aan met mortelbespuiting.

Brandwerende Schilderwerken Ipc Services

Terminologie

Wat betekent 'brandweerstand'?

De term 'brandweerstand' komt neer op het vermogen van een bepaald bouwelement om tijdens een brand, gedurende een bepaalde tijd, zijn functie te blijven uitoefenen. Hoe hoger de brandweerstand, hoe langer een materiaal aan de vereiste eisen inzake vlamdichtheid, stabilitiet of thermische isolatie kan blijven voldoen. Deze classificaties drukken we uit in minuten.

De combinatie van verschillende materialen met hoge brandweerstand zoals brandwerende wanden, plafonds, vloeren, muren en deuren, vormen samen een brandcompartiment.

Wat betekent 'niet-brandbaar'?

Niet-brandbare of onbrandbare materialen zijn materialen die niet bijdragen aan een brand. Volgens het Euro-brandklassesysteem is klasse A1 onbrandbaar, klasse A2 praktisch onbrandbaar en klasse B heel moeilijk brandbaar.

Brandwerende schilderwerken

Wat zijn ‘brandbare materialen’?

Brandbare materialen zijn materialen die wél bijdragen aan een brand. De mate waarin ze bijdragen hangt af van hun Europees brandklassensysteem: B is heel moeilijk brandbaar en zal dus de brand minder snel verspreiden dan een F-classificatie.

Wat betekent ‘brandvertragend’?

Brandvertragende middelen voegen we toe aan brandbare materialen, om zo hun ontbranding te vertragen (en de brandklasse te verbeteren). Door middel van passieve brandbeveiligingstechnieken wordt de brandbaarheid verminderd.

Wat zijn ‘licht ontvlambare’ materialen?

Wanneer je materiaal Euroklasse E of F heeft, dan spreken we over lichtontvlambare materialen, die dus zeer brandbaar zijn. Daardoor kunnen ze zelfs ontvlammen bij lage temperatuur.

Wens je meer info of een offerte?

Omdat elke structuur anders is en omdat elk bouwmateriaal een andere behandeling vraagt, komt onze expert liefst persoonlijk bij je langs om het project te analyseren, op te meten en om je advies te geven.

Je kan rekenen op een snelle afspraak en op een offerte op maat.

Neem contact op